Kontroll av det elektriske anlegget

Feil i det elektriske anlegget er årsaken til over halvparten av norske boligbranner. For å få oversikt over og kontroll av det elektriske anlegget, anbefaller vi en el-sjekk.

El-sjekk gir deg trygghet

SEKO Elektro tilbyr kontrollrunder i alle typer bygg, alt fra store næringsbygg til private leiligheter, som har til hensikt å gi deg en tilstandsrapport på el-anlegget. Vi kaller det en el-sjekk. Vi anbefaler at industribygg kontrolleres hvert år, et lagerlokale hvert tredje år, boligsameier hvert femte år og private boliger og fritidsboliger, hvert 10 år. 

En el-sjekk inneholder blant annet:

Kontroll av sikringsskap, sikringer, strømmåler, stikkontakter og andre koblingspunkter.

Stikkprøver av belysning og brytere. Visuell kontroll av synlige ledninger og annet el-materiell.

Råd og veiledning om el-sikkerhet. En godkjent el-sjekk kan gi deg bedre betingelser på forsikringen din.

Dokumentasjon

Hos oss er dokumentasjon en selvfølge, både for selve el-sjekken og for eventuelle andre oppgaver som gjøres samtidig eller i etterkant. Bruk aldri en elektriker som slurver med dokumentasjonen

Som boligeier er det du som har det juridiske ansvaret for el-anlegget ditt. Å utbedre eventuelle feil og mangler er det med andre ord du som må sørge for, men husk å alltid bruke en autorisert elektriker.

Ikke gjør elektrikerarbeid selv

Å bytte bryter på en lampettledning, eller å skifte deksel på en stikkontakt, er fremdeles lovlig for ufaglærte. Å gjøre endringer på det faste anlegget er imidlertid ulovlig, og kan føre til store konsekvenser hvis noe galt skulle skje. Det finnes for eksempel mange tilfeller av uteblivende eller kraftig reduserte forsikringsoppgjør som følge av hobbyelektrikere. I ytterste konsekvens kan et feilkolet el-anlegg føre til dødsfall hvis det begynner å brenne.

Det er heller ikke tillatt å begynne på jobben og la en elektriker gjøre de siste koblingene. Elektrikerbedriften må kunne stå inne for alt arbeidet slik det fremstår i samsvarserklæringen.

El-sikkerhet i hverdagen

Det finnes mange tiltak du kan gjøre for å bedre el-sikkerheten hjemme, i tillegg til å alltid bruke autoriserte fagfolk til elektro-arbeid. Eksempelvis anbefaler vi alle å installere komfyrvakt, uavhengig av alder på kjøkken/hvitevarer. Samtidig er det lurt å montere en waterguard under kjøkkenbenken, som oppdager lekkasjer og stenger av vannet.

Andre gode el-sikkerhetstips:

Bruk ikke skjøteledninger som en permanent løsning. Bruk LED-downlights. Monter en hjemmelader til elbilen.

Øk sikkerheten ved å velge seriekoblede brannvarslere hvor alarm i ett rom betyr alarm i hele huset.

Vurder å gjøre huset ditt smart, slik at du har bedre kontroll på el-anlegget.

Bestill en el-sjekk

Ønsker du en el-sjekk av et industribygg, et lagerlokale, boligsameier eller privat bolig og fritidsbolig. Ta kontakt med oss for en uforpliktende tilbud.